تدّبر

هو اللّطیف

دوست من سلام!
حالا که مجالی برای با هم بودن و حرف زدن داریم،خوبه به دفترهای خط بچگی هامون یک نگاهی بیندازیم.معمولا اولین سرمشق مون این بود: ” ادب آداب دارد”
چقدر تلاش کردیم درست بنویسیم تا ۲۰ بگیریم! ولی حالا بعد از سالها، بیاییم تلاش کنیم تا درست عمل کنیم؛ به آدابی که امروز در جامعه و در خانواده ها بین جوان ها کمرنگ شده.بیاییم تا به عنوان یک دختر مسلمان ایرانی باز هم ۲۰ بگیریم….
قبل از هرچیز بیاییم خوب “فکر” کنیم.خدای مهربان در قرآن کریم و معصومین بزرگوار –علیهم السّلام- در احادیث شان، آدم ها را به تفکر دعوت کرده اند.اصلا اندیشیدن از اوصاف انسان های خردمند و عاقل به شمار آمده.
رسول خدا – صلّی الله علیه و اله و سلّم – به یکی از یاران شان می فرمودند: “هر گاه خواستی کاری انجام دهی، از روی عقل و دانش باشد.” از اون جالب تر می فرمودند: ” ۲ رکعت نماز سبُکِ با تدبر، از نماز در تمام شب بهتر است.”
البته هرچیزی نشانه ای داره.یکی از نشانه های سالم بودن و درست کارکردن عقل انسان این است که ” هر وقت خواست سخن بگوید،تدبّر می کند؛ اگر مفید بود، سخن می گوید و سود می برد؛ و اگر ضرر داشت، خاموش می شود و در امان می ماند.”
ما خیلی وقت ها کارهایی کردیم که بعدش سخت پشیمان شدیم و تا مدت ها از تلخی آثار آن در روح و زندگی مون در رنج بودیم. رسول مهربانی ها– صلّی الله علیه و اله و سلّم – به شخصی می فرمایند: “سفارش می کنم هرگاه خواستی کاری انجام بدهی، به سرانجام آن بیندیش؛اگر مایه رشد و هدایت بود، آن را انجام بده؛ و اگر مایه فساد و گمراهی بود،آن را رها کن.”
راستی اگر قبل از هر اقدامی،خوب به عاقبت اون فکر می کردیم، الآن چقدر وضعیت بهتری داشتیم! و چقدر به مقامات بالاتری می رسیدیم! واقعا این تذکر امام صادق – علیه السّلام – مورد نیاز امروز و هر روز ماست که ” ۳ چیز انسان را از دستیابی به مقامات عالی باز می دارد: کوتاهی همت، کم تدبیری، و ناتوانی در اندیشه ”
البته خود ما هم ندانسته به سراغ مسائلی رفتیم که یکی از آثار اون،ناتوانی عقل و اندیشه و سست شدن اراده ست،که بعداَ درباره ش صحبت می کنیم.

احادیث را از ” مفاتیح الحیاه ” آیت الله جوادی آملی ص ۶۸ تا ۷۱ نقل کردم.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.