بذرپاش: خسارت ۷۲میلیارد دلاری مدیریت ژنرالی زنگنه/سفره مردم کوچک شد/”رکود” همهکارها غیرقاچاق/زنگنه به جای “فحاشخواندن” پاسخگو باشد
گروه اقتصاد- رجانیوز: مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس و نماینده مردم تهران در مجلس در نشست خبری که صبح امروز در خبرگزاری تسنیم با موضوع قراردادهای جدید نفتی و پرونده کرسنت برگزار شد طی سخنانی به مسئله پرونده هستهای ایران اشاره کرد و گفت: به زمان توافق شده برای کاهش تحریمها و اقدامات مشترک ایران و طرفهای غربی در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک یعنی برجام نزدیک شدهایم.
وی گفت: خبرهایی غیررسمی مبنی بر اینکه قلب راکتور اراک نیز خارج شده است شنیده میشود که هنوز از سوی منابع رسمی تایید نشده است.
* ۲۵ تحریم جدید پس از توافق ژنو علیه ایران اعمال شد
عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه همواره اعلام کردهایم که به طرف غربی اطمینان نداریم گفت: گواه این ادعا این است که پس از توافق ژنو شاهد ۲۰ تحریم جدید و پس از برجام شاهد ۵ تحریم علیه ایران بودهایم.
بذرپاش با بیان اینکه خبرهایی مبنی بر اینکه سلسله تحریمهای جدیدی متشکل از مجلس نمایندگان و مجلس سنا علیه ایران عزیزمان وضع میشود که ما همواره ایراد اساسی که به این مسئله داشتیم این بوده است که داور طرف مقابل مشخص نیست.
وی گفت: داور طرف ما در صورت نقض اقدامات آژانس است و میتواند گزارش خود را در خصوص فعالیت ایران به شورای حکام ارائه دهد اما داور طرف مقابل مشخص نیست و چون داوری تعیین نشده است نمیتوان در خصوص آنها انجام دهند به نهاد خاصی شکایت کرد.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از ایرادات اساسی این است که داور طرف مقابل معلوم نیست اما داور طرف ما اژانس است. آنها می توانند به سازمان ملل و ۱+۵ بگویند که ایران باید این اقدام را انجام باید میداد اما انجام نداده است. اما داور طرف مقابل مشخص نیست و نمیتوان به نهاد خاصی شکایت کرد مانند قانون جدیدی که درباره ویزا وضع کردند که حتی تیم مذاکره کننده نیز در برابر آن واکنش نشان داد و این درحالی است که داوری برای طرف مقابل ایجاد نشده و ما نمیتوانیم به آن بگوییم که برجام نقض شده و اگر ما هم بگوییم برجام نقض شده آنها طبیعتاً نمیپذیرند. لذا باید ید حواسمان باشد که ضررهای بیشتری متحمل نشویم.
*وزارت زنگنه در نفت اسناد فساد کرسنت را زیر سوال برد
بذرپاش در ادامه با اشاره به موضوع قرارداد کرسنت گفت: در قرارداد فاجعه بار کرسنت بعضاً درباره آن محدودیتهایی برای رسانهها ایجاد شد که کار درستی نبود زیرا این حق مردم که این موضوع را بدانند. در این قرارداد در سال ۲۰۰۱ با قیمت تقریباً نصف منطقه و بعضا در طرفهای جهانی تا یک چهاردهم قیمت جهانی گاز ما معالهای انجام دادیم و توافقی کردیم با شرکت کرسنت، فارغ از اینکه این قرارداد به لحاظ عددی تعجب برانگیخته بود.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه در زمان قرارداد بین کارشناسان و مدیریت خیلی گوش شنوایی نبود و قرارداد منعقد شد، گفت: در دادگاه بین المللی لاهه پرونده مکشوف شد، اسنادی ارائه دادیم که فساد در این قرارداد وجود دارد و در وزارت نفت وقت منعقد شده است. در دادگاه بین المللی نمی شود قراردادی را نقض کرد الا اینکه دارای فساد بوده است.
بذرپاش گفت: در مجلس هم مخالفت انتخاب آقای زنگنه بودیم و دلیل اصلی آن این بود که با انتصاب مجدد وی بر وزارت نفت فساد این پرونده نفی می شود و این سندی میشود که چطور قرارداد با این میزان ادعا از طرف ایران گفته می شود که دارای فساد است ولی متولی وقت همان قرارداد به منصب وزارت می رسد و به نوعی نقض این اسناد است.
* وزارت نفت از ارسال اسناد فساد کرسنت به لاهه خودداری کرد
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: در زمان مخالفت با آقای زنگنه دادگاه لاهه به همین انتخاب استناد کرده و شکایت را رد کرده است. در مرحله بررسی مجدد است منتها از وزارت نفت خواسته شده که اسناد را بفرستند ولی نفرستادند. این عدم همکاری با دادگاه بین المللی به منزله یک زیان زیاد بر ایران است که حدود سالی یک میلیارد دلار طی ده سال تحمیل شده است.
بذرپاش گفت: ابهامهای مختلفی در این پرونده وجود دارد از جمله اینکه این قرارداد در شورای وقت اقتصاد تصویب نشده است، ابهام در قیمت گاز در قرارداد، ابهام در وجود شرکت کرسنت از جمله این ابهامات است و ابهامات دیگری که در این پرونده هست و به نظر میرسد در دادگاه صالحه داخلی نیز باید بررسی شود. ما در مجلس اعتراضات زیادی کردیم در خصوص انتصابات افرادی که در این پرونده متهم هستند و این انتصابات در حال حاضر در سطح بین المللی به ضرر ایران شده است.
* صدای وارت نفت از فساد کرسنت هم مثل بقیه فسادها بلند شود
بذرپاش گفت: حال دوستانی که قرارداد کرسنت را منعقد کردند، باید به پرونده ها رسیدگی و مجرمیت آنها ثابت شود و به حق مجازات خود برسند. البته رویکرد های سیاسی دولت با هدف فروکش کردن پرونده کرسنت در مجلس شورای اسلامی مسجل شده که هر وقت کرسنت مطرح میشود هزار و یک زمین و هوا فعال میشوند تا در مورد کرسنت صحبت نشود. اگر فساد بد است در همه ابعاد و در کمترین و بیشترین آن بد است ، نمی شود برخی فسادهای خوب و فسادهای بد داشته باشیم. اگر فساد بابک زنجانی بد است که حتما بد است و باید مجازات شود، فساد کرسنت هم باید بررسی شود.
* حضور وزرای دولت یازدهم در باشگاه خصوصی نفت و نیرو شائبه دارد
نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه با اشاره به قراردادهای جدید نفتی که با عنوان آی پی سی رونمایی شده است، گفت: این قراردادها توسط کسانی رونمایی شده که تمام هنرشان قرارداد کرسنت بوده است. باشگاهی با نام باشگاه نفت و نیروی ایرانیان ایجاد شده که بسیاری از وزرا و مسئولان ارشد کشور عضو هیئت مدیره این باشگاه هستند و تسهیل قراردادهای نفتی یکی از اهداف این باشگاه است که ابهام دارد. باشگاهی که بسیاری از وزرا عضو آن هستند، معاونان رئیس جمهور هم همین طور. راه اندازی اینجور قراردادهای خصوصی سوء ظن ایجاد کند که چه اتفاقی رخ داده است.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: در حوزه اقتصاد و عملکرد دولت، متأسفانه با دولت پرخرج و کم بازده مواجهیم. هزینه های جاری دولت متأسفانه سال ۹۱ بیش از ۸۹ هزار میلیارد تومان بوده است و سال ۹۳ به ۱۴۳ هزار میلیارد و سال ۹۴ بالغ بر ۱۷۰ هزار میلیارد تومان بوده است که ما با یک رشد فزاینده مواجهیم.
وی افزود: هزینه های جاری در این دولت به طور متوسط سالی ۳۰ درصد رشد داشته است که این رقم در دولت قبل متوسط سالی ۱۹ درصد بوده است.
عضو هیات رئیسه مجلس افزود: نقدینگی هم در این دولت رشد ۱۰۰ درصدی داشته و به بیش از ۹۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
بذرپاش با اشاره به اینکه افزایش ۱۰۰ درصدی حجم نقدینگی آن هم در شرایط رکود اقتصادی کشور تعجب برانگیز است گفت: دلیل اصلی این موضوع رشد پایه پولی است که به دلیل تبدیل درآمدهای ارزی به ریال و تزریق آن به خزانه کل کشور است.
* تورم ۳۵ درصدی ۵ قلم کالای اساسی غذایی مردم در دولت یازدهم/سفره مردم کوچک تر شد
وی با اعلام اینکه البته باید بابت کنترل تورم از دولت تشکر کنیم، گفت: ولی دلیل اصلی کاهش تورم شوک ارزی در سال ۹۰ است که به دلیل تحریمها صورت گرفت. در واقع در چنین شرایطی تورم به سوی صفر متمایل میشود؛ از میان ۱۲ رقم کالایی برای محاسبه تورم ۵ کالا بیشتر از دیگر کالاها اهمیت دارد که مربوط به اقلام آشامیدنی و خوراکی است. اگر مردم کاهش نرخ تورم را احساس نمیکنند به این دلیل است که قیمت این ۵ قلم به طور متوسط سالانه ۳۴ تا ۳۵ درصد افزایش یافته است.
* جذب سرمایه گذاری خارجی پس از توافق ژنو تاکنون ۵۰ درصد کاهش یافت
نماینده مردم تهران در مجلس با اظهار اینکه جذب سرمایه خارجی در دو سال و نیم گذشته شرایط خوبی نداشت گفت: هنر دیپلماسی این است که اثر مطلوبی بر سفره مردم بگذارد نه آنکه منجر به کوچک شدن آن شود. از توافق نامه ژنو تا کنون جذب سرمایه گذاری خارجی ۵۰ درصد کاهش یافته این درحالی است که دائماً شاهد تردد هیئتهای اقتصادی خارجی هستیم. مذاکراتی که تاکنون منجر به قرارداد نشده است.
* زیان ۱۸۰ هزار میلیارد تومانی سهامداران بورس در دو سال اخیر
بذرپاش یکی از نشانههای سلامت اقتصاد کشور را فعالیتهای بورس دانست و گفت: علائم حیاتی بورس خوب نیست طی دو سال اخیر ۲۸ هزار واحد شاخص بورس کاهش یافته و از ۸۹.۵ هزار واحد به ۶۲ هزار واحد رسیده است. در واقع دارائیهای مردم در بورس ۱۸۰ هزار میلیارد تومان کسر شده است.
وی با اذعان به اینکه مجلس نیز در این شرایط مقصر است توضیح داد: زمانیکه قیمت نفت کاهش مییابد دولت به دنبال افزایش قیمت حاملهای انرژی است. اگرچه اکنون دولت به دنبال ان است که قیمت بنزین را افزایش دهد اما این موضوع از سوی مجلس پذیرفته شده نیست و قطعاً در بودجه سال آینده این موضوع را لحاظ خواهیم کرد.
* جلوی گرانی بنزین را میگیریم
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه طبق قانون باید ۵۰ درصد درآمدهای حاصل از آزادسازی قیمت به مردم داده شود گفت: وزارت نفت به بهانه طبقه بندی جایگاهها در صدد است بنزین را گران کند. مجلس مخالفت خود را با این موضوع اعلام خواهد کرد.
* خسارت ۵۴.۷ میلیارد دلاری دیپلماسی ضعیف نفتی دولت یازدهم به کشور
بذرپاش با اظهار اینکه ضررهای زیادی از نقشه دوم طرف آمریکایی به اقتصاد کشور وارد شد، گفت: در اثر کاهش قیمت نفت ۵۴.۷ میلیارد دلار درآمدهای نفتی کشور کاهش یافت. این ناشی از دیپلماسی ضعیف انرژی ایران است. وزارت نفت میتوانست با هماهنگی برخی اعضای اوپک با افت قیمت نفت مقابله کند.
وی با بیان اینکه دولت می گوید اتکای بودجه به نفت ۲۵ درصد شد، تصریح کرد: عدم اتکای بودجه به درآمدهای نفتی زمانی هنر محسوب میشود که پول وجود داشته باشد نه اینکه به دلیل کاهش قیمتها و کاهش درآمدهای نفتی مجبور به کاهش حجم درآمدهای نفتی در بودجه شویم.
* چینیها میگویند « واقعاً مچکریم»
نماینده مردم تهران در مجلس با اعلام اینکه واردات از چین در ۲.۵ سال گذشته برابر با دولت سابق بوده است، گفت: دولت به جای اینکه نرخ بیکاری کشور را کاهش دهد نرخ بیکاری در چین را کاهش داده است. چینیها میگویند « واقعاً مچکریم».
بذرپاش با تکرار اینکه مجلس در بخش نظارت نمره قابل قبولی نمیگیرد توضیح داد: مجلس علی رغم تصویب قوانین مناسب نتوانست بر اجرای این قوانین نظارت مناسبی داشته باشد؛ به طور مثال میتوان به قانون مبارزه با قاچاق و ارز اشاره کرد، قانونی که در دو مجلس و با نظر دو دولت تدوین شد. اما به دلیل اینکه دولت زورش به دو وزارتخانه راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت نمیرسید عملاً این قانون بلااستفاده شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر سالانه ۲۵ میلیارد دلار کالا به کشور قاچاق میشود علاوه براینکه این حجم از قاچاق درآمدهای دولت را کاهش میدهد موجب کاهش اشتغال و به خطر افتادن سلامت مردم نیز خواهد شد.
* همه کارهای کشور در رکود است غیر از کار قاچاقچیان
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: در دولت گذشته برای مقابله با قاچاق کالا طرح ایران کد و شبنم اجرا شد اگر چه ایرادهایی به این دو طرح وارد بود اما دولت میتوانست با طرحی جدید مشکلات طرح را برطرف کند. اما دولت یازدهم در همان ابتدای کار اجرای این دو طرح را متوقف کرد و بعد از گذشت دو سال هنوز طرحی در این زمینه ارائه نکرده است. این درحالی است که طرحهای قبلی در کشورهای مترقی نیز مورد استفاده بود، در حال حاضر تنها بخشی که دچار رکود نشده است مربوط به فعالیت قاچاقچیان است.
*با ثروت برخی مسئولان دولت یازدهم میتوان یارانه ۳۰درصد مردم را داد
بذرپاش با اشاره به اینکه طبق قانون باید ۵۰ درصد درآمد حاصل از اجرای هدفمندی یارانهها به مردم داده شود، گفت: در غیر این صورت دولت تخلف کرده است؛ در حال حاضر ارزش یارانههای نقدی از ۴۵ هزار تومان به کمتر از ۱۵ هزار تومان رسیده است این درحالی است که دولت در این شرایط قیمت بنزین و حاملهای انرژی را افزایش داده و سهمیه بنزین را حذف کرده است.
وی خطاب به دولت گفت: در شأن مردم نیست که برخی از وزرا پرداخت یارانه نقدی به مردم را عذاب الیم بدانند؛ ثروت برخی از مسئولان دولتی در حدی است که میتوان یک سوم یارانهها را با آن پرداخت کرد اما برخی مردم با همین مقدار اندک یارانه روزگار خود را میگذرانند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی از شفاف نبودن شاخصهای حذف یارانه بگیرها توسط دولت انتقاد کرد و گفت: بهتر است این شاخصها برای مردم شفاف شود.
به گزارش تسنیم، بذرپاش در ادامه این نشست به سوالات خبرنگاران رسانهها پاسخ داد.
* احتمال اخذ جریمه کرسنت از اموال بلوکه شده ایران
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره آخرین وضعیت پرونده کرسنت توضیح داد: در این پرونده دو طرح دعوی مطرح است که یکی علیه ایران است که اگر دادگاه علیه کشور حکم دهد و جریمه توسط ایران پرداخت نشود پول مورد نظر از املاک بلوکه شده پرداخت میشود. پرونده دوم مربوط به افرادی است که در این قرارداد نقش داشتهاند که حکم آنها صادر شد و اعتراض به حکم به دیوان عالی ارسال شد و در حال حاضر روند آن ادامه دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس با اظهار اینکه قرارداد کرسنت حربهای بود تا داراییهای بلوکه ایران از ابتدای انقلاب تا کنون توسط دادگاههای بین المللی برای غرامتهای ساختگی پرداخت شود، گفت: در واقع اینگونه پروندهها دامهایی هستند در مقابل شرکتهای ایرانی، بهگونهای که بعد از قرارداد طرف مقابل به گونهای عمل میکند تا با شکایت به دادگاههای بینالمللی از ایران غرامت دریافت کند. این غرامت نیز از اموال بلوکه شده ایران پرداخت میشود.
*خسارت ۷۲ میلیارد دلاری مدیریت ژنرالی زنگنه به کشور
بذرپاش با اشاره به اینکه حکم دادگاه بین المللی درباره کرسنت قطعی و لازم الاجرا است گفت: طبق این حکم ایران باید از سال ۲۰۰۵ هر سال یک میلیارد دلار به شرکت عربی پرداخت کند. ما منتظر بودیم که وزیر نفت در این زمینه اقدام مناسبی انجام دهد اما انگار این امید واهی بود؛ کسانیکه برای انتخاب زنگنه به وزارت نفت از وی حمایت میکردند نیز اکنون باید پاسخگو باشند. تا کنون در اثر حضور زنگنه در صنعت نفت یک بار ضرر ۱۸ میلیارد دلاری به کشور وارد شد و یک بار ضرر ۵۴ میلیارد دلاری؛ اگر مدیریت ژنرالی این است ما همه ترجیح میدهیم که سرباز باشیم.
* شورای اقتصاد باید قراردادهای جدید نفتی را تصویب می کرد
وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران که پرسید آیا نیاز است مدل جدید قراردادهای نفتی در مجلس تصویب شود، گفت: نیازی به تصویب متن جدید قراردادها در صحن علنی مجلس نیست؛ در واقع این موضوع باید در شورای اقتصاد تصویب میشد اما دولت ترجیح داد هیئت دولت آن را تصویب کند به همین دلیل اکنون نیاز است آنچه را که هیئت دولت تصویب کرده توسط هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین مجلس بررسی شود.
* وزارت نفت میخواهد مثل برجام، قراردادهای جدید نفتی را دقیقه ۹۰ رو کند
نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به سوالی مبنی براینکه چرا وزارت نفت تلاش میکند متن جدید قراردادهای نفتی را از مجلس مخفی نگه دارد توضیح داد: در برجام هم همین تجربه را داشتیم. وقتی که متن نهایی شد در دسترس ما قرار گرفت این درحالی است که اگر به تدریج متن برجام اصلاح می شد اکنون دچار این مشکلات نمیشدیم. وزارت نفت نیز معتقد است در دقیقه ۹۰ متن جدید قراردادهای نفتی را منتشر کند، مانند آنچه که در مورد برجام عمل شد. این روش برخورد مطلوب با مجلس نیست.
بذرپاش در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه انتخاب شرکتهای خارجی و شرکتهای همکار ایرانی آنها این نگرانی را ایجاد میکند که مالکیت مخازن نفتی به خارجیها واگذار شود، گفت: یکی از ایرادات اصلی قراردادهای جدید نفتی واگذار کردن انفال به شرکتهای خارجی است، در واقع انتخاب شرکتهای پیمانکار از طریق باشگاه نفت و نیرو انجام میشود. باشگاهی که هویت آن نامشخص بوده و معلوم نیست شرکتهای پیمانکار ایرانی و خارجی چگونه توسط این باشگاه انتخاب میشوند. همچنین وظایف شرکتها نیز مبهم است.
* برای ما سوال است که چرا قراردادهای نفتی در باشگاه نفتونیرو رونمایی شده است
وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران حاضر در نشست که پرسید، اولین رونمایی از قراردادهای جدید نفتی در باشگاه نفت و نیرو انجام شد، چرا باید چنین اتفاق مهمی در شرکتی که هویت آن مشخص نیست انجام شود؟، گفت: برای ما هم جای سوال است که بخش خصوصی که مدیرعامل آن یکی از نزدیکان وزیر است و اعضای آن را دولتیها تشکیل میدهند از طریق شرکتهای خارجی انتخاب شدهاند، در واقع این باشگاه کانال ورود شرکتهای خارجی به صنعت نفت طی ۲۵ سال آینده شده است . باید حق بدهند که ما نگاه بدبینانهای به این موضوع داشته باشیم. در واقع حضور مسئولان دولتی کنونی و سابق در باشگاه نفت منشأ رانت خواهد شد.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی درمورد وضعیت بودجه سال آینده با توجه به کاهش قیمت نفت گفت: دولت موظف بود با ارائه برنامه پنج ساله ششم توسعه بودجه سال ۹۵ را تنظیم کند اما این برنامه تاکنون ارائه نشده است. یکی از علتهای تأخیر دولت در ارائه بودجه سال ۹۵ مشخص نبودن نرخ نفت است. آنها در ابتدا متوسط ۴۰ دلار را برای نفت در نظرگرفته بودند اما با کاهش مجدد قیمتها این تصمیم گیری فعلاً انجام نشده است. البته تأخیر در ارائه بودجه به دلیل قیمت نفت توجیه پذیر است.
بذرپاش ادامه داد: سقف بودجه سال آینده ۲۶۰ هزار میلیارد تومان است که از این رقم ۶۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به درآمدهای نفتی است البته این رقم به دلیل کاهش قیمت نفت محقق نمیشود. از سوی دیگر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان باقیمانده باید از طریق وضع مالیات و فروش اموال دولتی انجام شود که ما نگرانیم این ۲۰۰ هزار میلیارد هم محقق نشود، مگر اینکه پایه مالیاتی افزایش یابد.
وی افزود: البته افزایش نرخ مالیاتی موجب میشود فشار بر روی افرادی آورده شود که همیشه مالیات پرداخت کردهاند. تأکید میکنم باید درآمدهای مالیاتی به گونهای تصحیح شود که به مردم فشار نیاید چرا که دولت در صورت افزایش مالیاتها تنها به دنبال کسانی میرود که همیشه مالیات خود را به موقع پرداخت کردهاند. همین موضوع نیز موجب شد در سالهای اخیر صدای برخی اصناف به اعتراض بلند شود.
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به این گفته رئیس جمهور مبنی براینکه درمورد رکود حرفی نزنید، گفت: رئیس جمهور معتقد است که اقتصاد کشور از رکود عبور کرده است اما ما میگوییم باید از رکود عبور کنیم.
* زنگنه به جای فحاش خواندن منتقدین، پاسخگوی زیانی باشد که به مردم تحمیل کرد
بذرپاش با پذیرش اینکه مجلس برای نظارت بر برخی قوانین دچار خلأ قانونی است، گفت: البته در بحث قراردادهای نفتی میتوان از طریق سوال، استیضاح وزیر و انجام تحقیق و تفحص مشکلات مربوط به قراردادهای جدید نفتی را برطرف کرد.
وی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی براینکه نظر شما در مورد اینکه وزیر نفت انتقادات وارده به مدل جدید قراردادهای نفتی را فحاشی خوانده است چیست، با تعجب از بیان چنین کلماتی توسط وزیر نفت تصریح کرد: بهتر است ایشان پاسخگوی زیانی باشند که در دوره قبلی و دوره فعلی به کشور تحمیل کردند. انتقادات فحاشی نیست. برای مردم سوال است چرا وقتی ایشان وزیر می شوند قیمت نفت به پایین ترین حد ممکن سقوط میکند. ما مسئول شدهایم و باید در مقابل کار خود پاسخگوی مردم باشیم مردم نگران هستند که دوباره قراردادی مثل کرسنت به کشور تحمیل نشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید